ONLINE ONDERWIJS
Een van mijn collega's riep na het het bericht dat de scholen voor de tweede keer op slot gingen: 'Een scholensluiting.. Wat vervelend! Moeten we wéér online les geven..' Maar is dit wel zo vervelend?
Je kunt het ook anders zien. Veel aspecten van het online onderwijs zijn ook prima te gebruiken in het "offline" onderwijs!
Op deze pagina kun je allerlei tips en tricks vinden die jou helpen bij het geven van online onderwijs, maar ook prima te gebruiken zijn in de klas!
1. De basis
Eerlijk is eerlijk, online onderwijs goed vormgeven is niet makkelijk. Essentieel is dat er duidelijkheid is voor kinderen, maar ook voor ouders. Online lesgeven begint niet bij het uitkiezen van bepaalde programma's of websites, maar uit afspraken maken. De basis om te starten met online onderwijs staat als het volgende duidelijk is:
- Inventariseer welke kinderen devices nodig hebben om thuis te kunnen werken.
- Wat wordt er van kinderen en ouders verwacht? (wees realistisch)
- Op welke momenten van de dag komen kinderen online om te videobellen? (liefst iedere dag op een vaste tijd)
- Wat als kinderen en ouders vragen hebben? (Videobellen? Mailen? Chatten?)
- Maak afspraken over videobellen. (Is het de bedoeling dat kinderen in hun pyjama in beeld komen?)
- Wanneer ben jij beschikbaar voor vragen?
- Wat gebeurt er wanneer kinderen online worden gemist? (Bel je op naar huis? Bel je aan?)
Als je het bovenstaande duidelijk hebt gemaakt naar kinderen en ouders ga je naar de volgende stap: 'Schoolwerk'.
2. Schoolwerk
Houd in de gaten dat je het de kinderen, maar ook jezelf niet te moeilijk maakt. Zijn er online methodes die je kunt gebruiken en ook kunt checken? Zijn er andere online opdrachten die je kunt gebruiken en ook zelf inzicht in hebt?
Dat je de opdrachten die kinderen maken kan checken is belangrijk om zicht te hebben op wie het thuis wel en niet voor elkaar krijgt om schoolwerk te maken.